Saturday, November 27, 2010

Ce este egalizatorul?

     Văd mai tot timpul câte unul care atunci când pune muzică în Winamp, AIMP2 sau alt player preferat de muzică, umblă la egalizator:
     Stau și mă întreb și îmi aduc aminte, înainte să înțeleg la ce folosește el, la ce îl foloseam și la ce îl folosește majoritatea oamenilor:
"Să dau bașii mai tare! Să trezesc balenele cu undele subsonice produse de subwoofer! Să zbiere înaltele! ... ș.a.m.d"
     Dar de când am început să produc muzică, am început să înțeleg scopul acestei "unelte" și este cu totul altul decât cel pe care îl credeți. Așa că m-am decis să încerc să vă explic, în limita cunoștințelor mele, care este scopul, când și cum să îl folosim. Da, egalizatorul te ajută să crești sau să scazi anumite frecvențe din spectrul audio.

Ce este spectrul audio?
     Înainte de toate, să lămurim ce este spectrul audio. Toată lumea știe de frecvențe "joase", "medii" și "înalte". Ce-i drept poate fi împărțit în mult mai multe categorii (gen: joase, medii joase, medii, medii înalte, înalte) dar nu vreau să vă complic. Am să vă arăt pe un analizator de specru, cam cum sunt împărțite aceste: joase, medii și înalte.

     În acest exemplu, frecvențele sunt împărțite astfel:
  • joase: între 10 Hz și 200 Hz
  • medii: între 200 Hz și 2 kHz (2.000 Hz)
  • înalte: între 2 kHz și 20 kHz (20.000 Hz)
     Nu o să găsiți la toate aparatele sau sistemele audio împărțit exact așa dar în mare parte cam așa sunt. De obicei subwoofer-ul este conceput sa redea între 20 Hz și 80-120 Hz iar restul redă sateliții. Totul depinde de producător, cum decide el să fie. Dacă el vrea, poate să facă 2 sau mai multe butoane pentru relgaj. Poate pune doar buton de joase și înalte sau doar de înalte și el decide de la ce frecvență va începe să ridice sau să coboare în volum zona de înalte. Spre exemplu: dacă eu fac un sistem audio și decid să aibă 3 butoane: on/off, volum și medii și vreau ca butonul medii doar să crească frecvențele între 1kHz și 5kHz, pot face asta, nu mă obligă nimeni să nu fac asta dar nu pot să scriu pe un buton Bass și să regleze o zonă de frecvențe gen 400 Hz - 1 kHz sau 5 kHz - 10 kHz, pentru că zona de 400 Hz - 1 kHz este zonă de medii, nu o să obțin bass daca îi cresc această zonă. La fel și la zona de 5 kHz - 10 kHz care este zonă de înalte. Se poate considera că zona de medii poate să plece de la 200-300 Hz și să urce la 5 - 7 kHz maxim.
     Acum, după ce știți cum arată un specru, știți și ce se întamplă cu el dacă noi creștem joasele, mediile sau înaltele, dacă o să creștem joasele, ce este încadrat la joase în specru, o să aibă un volum mai mare. La fel se întâmplă și cu celelalte zone dacă le creștem.

     Și în sfârșit, să trecem la egalizator. Acesta apare în mai multe forme, cel mai des întâlnit este cel Graphic EQ sau egalizator grafic, ca cel din prima poză, sus. Nu o să vă mai explic și de celelalte pentru că nu știu pe câți interesează. Dacă vreți să știți și celelalte tipuri de EQ și tipurile de benzi pe care le includ etc. să lăsați comment și dacă o să fie cerere mare, o să explic și asta.
     Egalizatorul grafic poate include una sau mai multe benzi/fadere (acele butoane care le mutați în sus și în jos să reglați joasele, mediile, înaltele) cum vreți să le numiți. Cel din exemplul de mai sus conține 18 benzi, de la 31 Hz la 16 kHz. Orice banda nu afectează numai acea frecvență, afectează și frecvențele alăturate dar într-o mai mică măsură. Un exemplu pentru frecvența de 30 Hz:
După cum vedeți în acest exemplu, la 31 Hz volumul este de 0 dB
iar la 26 Hz și 50 Hz este mai scăzut, de - 12 dB.

     Aceasta nu este formă standard, ca să se înțeleagă. Este doar un exemplu de cum poate afecta frecvențele alăturate. Uneori se întamplă să afecteze mai mult sau mai puțin dar niciodată doar frecvența 31 Hz. Cel puțin la momentul acesta.

La ce folosește egalizatorul?
     Este conceput pentru a sculpta sunetul dar nu într-un mod abuziv ci pentru a compensa acolo unde sistemul audio sau placa de sunet are probleme. Dacă aveți un sistem audio care amplifică basul mai mult decât ar trebui, atunci trebuie să folosiți egalizatorul și să reduceți acele frecvențe pe care sistemul audio le amplifică, astfel încât melodia să fie redată așa cum a fost concepută de compozitor/inginer de sunet. Sistemele audio Hi-Fi (High Fidelity) sunt sisteme care redau sunetul aproximativ liniar, nu amplifică sau scade anumite frecvențe astfel încât sunetul să fie drastic schimbat față de cel dorit de către producătorul melodiei. În zona aceasta a PC-urilor, intervin 2 lucruri, chiar 3 în unele cazuri, care alterează sunetul:
  • placa de sunet
  • sistemul audio
  • (posibil) utilizatorul care umblă la egalizator fără să știe ce face
     Pentru a minimiza acest efect și pentru a nu mai fi nevoie să umblăm la egalizator, trebuie să avem o placă de sunet cu un răspuns în frecvență liniar, la fel și de un sistem audio cu un răspuns liniar. Dacă nu aveți posibilitatea, folosiți egalizatorul dar nu vă recomand pe cel din playerele populare pentru că nu este de calitate și nu are suficiente benzi pentru un reglaj fin. Vă recomand un player care are suport VST (Virtual Studio Technology). Se găsesc egalizatoare gratuite în format VST care au suficiente benzi, unele chiar stereo cu reglaj separat pentru fiecare canal (stanga sau dreapta) și de calitate. Vă recomand chiar Kjaerhus Audio Classic EQ care are doar 7 benzi dar este stereo și de o calitate formidabilă. Nu fac reclamă dar ar merita. Mai găsiți EQ31.
   
     V-aș fi recomandat ceva și mai bun, cu o putere mult mai mare dar încă nu v-am vorbit de Paragraphic EQ și de Parametric EQ, cel din urmă fiind unealta sculptorului în comparație cu cel grafic care poate fi considerat picamărul constructorului.

PS: Dacă aveți întrebări nu ezitați, vă răspund cu cel mai mare drag.

Toate cele bune,
Iulian Ionescu 

1 comment:

  1. Heh, foarte interesant. Intotdeauna m-am intrebat ce este egalizatorul, dar niciodata nu am cautat. Mersi pentru informatie, este foarte util !

    ReplyDelete