Thursday, December 30, 2010

SSL E-Channel de la Waves

     De curând am avut ocazia să testez vst-ul SSL E-Channel de la Waves. Eu fiind obișnuit cu plugin-uri mai puțin populare sau nu la fel de lăudate, nu prea am dat importanță mare plugin-urilor de la Waves, mare greșeală din partea mea. Ce-i drept, pentru voci, RVox era nelipsit pe bus, dar nu m-am gandit niciun moment să încerc un channel strip. A venit și momentul ăsta, în care am încercat unul și nu mă declar deloc nemulțumit, din contră, altfel nu scriam aici despre el, nu?

     Să revenim la oile noastre. Poate mulți nu știu de SSL (cam imposibil) dar este una din firmele care făceau și încă mai fac cele mai populare mixere din lume, aș putea spune. Acest SSL E-Channel se vrea a fi o copie fidelă al unui canal de pe un astfel de mixer, cel puțin partea de procesare a sunetului, filters și dynamics. După cum puteți vedea și în poză, avem o secțiune pentru EQ și una pentru Compresie și Gate, cam ce îți trebuie pe un bus de vocals și nu numai.     Prima oară când l-am pus pe bus-ul de voce, nu aveam mari speranțe, a fost mai mult un: "Hai să îl încerc să văd cum ar suna un SSL." Nu știu daca acesta suna exact ca SSL-ul hardware, dar totuși acest channel strip se face remarcat față de altele. Nu cred că înainte foloseam pe bus ceva care să nu fie de calitate, dar nu se ridică la calitatea acestuia. Să nu credeți că fac reclamă nefondată. Poate ar trebui să îl încercați și voi, există demo. Tot ce vă trebuie să cumpărați este un iLock Key.

     Acum să vorbim puțin despre el însuși. Secțiunea de EQ mi-a plăcut cel mai mult. Sună foarte cald mai ales pentru frecvențe înalte, gen > 8kHz, unde se observă cel mai bine calitatea unui EQ. Sună cald și frumos, nu îți rănește urechile când exagerezi și își face treaba excelent. Are două cutoff points, unul pentru frecvențe joase, între 0 și 350Hz, și unul pentru înalte, între 3kHz și maximul materialului, când vrem să scăpăm de material în exces care nu face parte din sunetul pe care îl dorim. Mai deține un Low Shelf și un High Shelf care pot fi setate ca Bell în caz că avem nevoie de așa ceva, și mai avem două benzi reglabile ca și Q, o bandă între 200Hz și 2.5kHz și alta între 600Hz și 7kHz.

     Mai avem o secțiune pentru Compressor care și acesta suna excelent și își face treaba cu îndârjire. Acesta poate fi folosit și ca Expander, când threshold-ul are valori pozitive foarte folositor uneori. Ratio-ul permite să fie folosit și ca Limiter deoarece tot ce este peste rația de 16:1 compressorul se comportă ca un limiter, asta în toate cazurile, nu numai în cazul acestuia. Attack-ul are 2 poziții, foarte rapid și mai puțin rapid, sincer nu am simțit nevoia de a avea mai mult control asupra acestuia. Și nu în ultimul rând mai deține un knob pentru release, spre deosebire de attack, asupra acestuia avem mai mult control. Compressor-ul mi-a plăcut deoarece are un sunet cald și nu face "mizerie" decât dacă este folosit în mod exagerat. Se ocupă de tranziente cu foarte mare delicatețe.

     Secțiunea de gate se prezintă asemănător cu cea de compressor, un buton cu 2 poziții pentru attack, un knob pentru release, range-ul care reprezinta valoarea la care să fie redus volumul materialului și threshold-ul care reprezintă un fel de punct la care să își faca treaba gate-ul. Mai jos de gate găsim un knob de trim și un buton pentru inversiune de fază iar lângă avem un fader pentru Volume. Gate-ul nu pot spune ca are ceva special față de altele, face exact ce trebuie sa facă.

     În centru avem secțiunea de routing care nu putea să lipsească. Mi se pare un lucru foarte important pe un channel strip să avem așa ceva, posibilitate de Side-Chain, de a pune EQ-ul dupa compressor sau înaintea acestuia, etc. Mai jos aveți o diagrama cu posibilitățile de routare:     În concluzie trebuie încercat, mie mi-a plăcut cum sună pe vocea mea, și-a făcut treaba excelent. Singurul lucru care nu prea îl face pretabil, mai ales pentru home user, este prețul destul de piperat. Bundle-ul SSL 4000 costă $621, cu reducere de 40%, și include 4 plugin-uri Native: SSL G-Channel, SSL G-Equalizer, SSL G-Master Buss Compressor și SSL E-Channel

No comments:

Post a Comment