Tuesday, January 4, 2011

Muzica la maxim...

     O întâmplare m-a făcut să scriu acest articol și cred că vă puteți da seama când a avut loc aceasta. Există multe persoane care folosesc volum excesiv pentru difuzoarele lor. Aud la tot mai multă lume, în mașini, acasă, în căștile Mp3 playerelor, muzica distorsionând și nu pot să nu mă întreb următorul lucru:
- Dar ei nu aud că distorsionează? ...că boxele/căștile respective suferă?
     Și nu e vorba numai de asta, e vorba de simplul fapt că dacă sunt lăsate pentru mult timp să distorsioneze, acestea se ard. De ce? Pentru că difuzorul este format dintr-un magnet, o bobină și un con. Bobina este legată de con iar magnetul mișcă bobina. Când sunetul este distorsionat, bobina este mișcată excesiv, mai mult decât permite conul respectiv bobina. Atunci conul fie se rupe, fie bobina este arsă/întreruptă ceea ce duce la nevoia de a fi rebobinat difuzorul.
     Consider că asta ține mai mult de educație decât de cunoaștere. Oricine și-ar putea da seama că un difuzor care distorsionează, și este lăsat pentru mult timp să distorsioneze, se defectează. E ca și cum ai avea o mașină și ai ține accelerația continuu la o turație mare, în zona roșie.

     Mulți consideră că dacă producătorul a pus acel amplificator în boxe, automat boxele ar trebui să suporte și volumul maxim. Da, așa ar trebui să se întâmple și se întâmplă, dar la boxele profesionale, unde producătorul chiar își dă interesul și e reflectat și în preț asta. Dar la boxele low cost nu vă așteptați ca producătorul să testeze, să vadă dacă boxele distorsionează la volum maxim. Ei se asigură că la volum maxim nu se ard instantaneu boxele dar nicidecum că dupa 3 ore de volum maxim ele se ard. Niciun producător de boxe ieftine nu o să stea atât să testeze.

     Încă un motiv, să presupunem că nu vă pasă dacă se ard boxele, aveți bani să cumparați altele. Care e motivul pentru care ascultați muzică? Pentru că vă bine dispune, nu? Și de ce simțiți nevoia să ascultați la volum mare? Pentru că vă face să nu mai auziți restul zgomotelor, pentru că vă simțiți într-o altă lume sau pentru că vrei să te dai mare la vecini, nu? Cum poți să obții cele de mai sus, dacă muzica nu mai sună cum trebuie, dacă muzica este distorsionată? ...dacă ea sună total diferit de cum a conceput-o producătorul. Este ca și cum ai zgâria cu unghia pe tablă. Nu cred că îi place nimănui asta. Poate sunt eu prea pretențios când vine vorba de muzică dar meditați pentru un moment la ideea pe care o expun.

     Sfatul meu: Nu vă lăsați păcăliți de ce vedeți, în special la boxele ieftine. Ascultați și lăsați urechile să decidă. Lasați ochii să decidă la televizoare și alte electronice de gen.

No comments:

Post a Comment