Tuesday, March 1, 2011

Input Transform din Cubase 5

     Zilele trecute mă întreba cineva (Adi Hasna), dacă se poate în Cubase 5 să transforme MIDI CC 24, sa zicem, în MIDI CC 11. La momentul respectiv, mă gândeam că se poate, dar nu am știut să îi răspund pe loc cum se face. Acest articol vine in ajutorul lui și sper să rezolve problema.

     În Cubase 5, nu știu dacă și în versiunile anterioare, există o funcție denumită Transform, căreia îi dai câteva reguli pe care să le respecte. În cazul de față, trebuie să îi spunem aplicației următorul lucru:
Când se înregistrează modificări la MIDI CC 24, îl transformi în MIDI CC 11.
     Cum facem asta? Simplu! În Cubase 5, selectăm track-ul și în Inspector (partea stângă), ultimul buton de pe rândul cu MUTE/SOLO/WRITE/READ... este un buton cu o săgeată (verificați poza de mai jos) îl setați pe Global și imediat vă va deschide Input Transformer, unde adăugam regulile, astfel încât programul să le înțeleagă. În partea de sus îi spunem ce să verifice iar în partea de jos cum sa modifice ceea ce a verificat mai sus. În cazul de față, îl instruim să verifice Controller » MIDI CC 24 iar în partea de jos îi spunem să îl transforme, ATENȚIE!!! atunci când înregistrăm, în MIDI CC 11.

În partea de sus, dăm click pe "+" ca să adăugăm o regulă, pe care o setăm astfel:  
  • Filter target » Type (Type is); Condition » Equal; Parameter 1 » Controller; Bool » And;  
Mai adăugăm o regula, click pe "+" tot sus, și o setăm astfel:  
  • Filter target » Value 1 (Midi Controller No.); Condition » Equal; Parameter 1 » 24 (CC 24 (Control 24)).  
Adăugăm și ce să facă cu acest CC 24, în partea de jos, click pe "+" și setăm astfel:
  • Action Target » Value 1; Operation » Set to fixed value; Parameter 1 » 11 (CC 11 (Expression)).
     Acum când o să înregistrați, și modificați CC 24, va apărea ca și cum ați fi modificat CC 11, care este folosit pentru Expression.


     Da, știu seamănă puțin cu programarea, dar când e nevoie trebuie să învățăm și astfel de lucruri. Transformer este o unealtă foarte puternică, poate face mult mai mult de-atât, puteți verifica documentația.
     Până la urmatorul articol, toate cele bune!

Iulian Ionescu

No comments:

Post a Comment